Regenwater

Regenwater in Nederland

Gemiddeld valt er in Nederland per jaar ca. 690 tot ruim 900 mm. aan neerslag. In de zomermaanden valt de regen met grotere hoeveelheden dan in de wintermaanden. In de zomerperiode kunnen er door de warmte fikse regenbuien ontstaan, waardoor er in korte tijd meer regen valt dan bijvoorbeeld in een winterperiode. Door het opgewarmde zeewater kunnen er in de kustprovincies in de nazomer en in de herfst zware buien plaatsvinden.

Over het jaar genomen is het in het zuidoosten van Nederland (midden Limburg) het droogste, de natste regio in Nederland is de Veluwe.

Over de drie zomermaanden juni, juli en augustus lopen de totale hoeveelheden neerslag uiteen van ongeveer 150 millimeter langs de Noord-Hollandse kust tot 235 millimeter in het binnenland.
De natste regio in de zomer van 2016, waren Oost Brabant en Limburg, hier viel tot 377 mm aan regenwater. Het record staat in de plaats Beek in Limburg, hier viel in de zomer van 2014 maar liefst 509 mm. aan regenwater. (bron www.knmi.nl)

Aan de kust valt in de herfst omstreeks 250 millimeter. Zware buien leveren soms meer dan 20 millimeter in een kwartier op, wat gemakkelijk tot wateroverlast kan leiden. De grootste hoeveelheden vallen tijdens onweersbuien en op buiige dagen zijn etmaalhoeveelheden van enkele tientallen millimeters zeker in de warme periode van het jaar geen uitzondering.


Van millimeter naar liter regenwater:

De regenval wordt uitgedrukt in millimeters; 1 millimeter regenval komt overeen met 1 liter regenwater per vierkante meter.


Regenwater als besparing:

De consument verbruikt volgens de statistieken gemiddeld 135 liter kostbaar drinkwater per dag. Echter, voor zo'n 50% van dit verbruik is geen drinkwaterkwaliteit noodzakelijk en kan regenwater worden gebruikt.

Naast het voordeel dat regenwater ons gratis ter beschikking staat, zijn de hoofdargumenten om regenwater te gebruiken: 

• Terugdringen van drinkwaterverbruik.

• Terugdringen van het regenwater in het riool. 

• Vermindering van verdroging, afvalslib en kosten voor zuivering en transport van drinkwater. 

• Het gebruik van regenwater heeft ook, op basis van de eigenschappen van regenwater, positieve neveneffecten: 

• Geen kalkaanslag in de wasmachine. 

• Betere waswerking, waardoor tot 50% op wasmiddelen kan worden bespaard, afhankelijk van de hardheid van het drinkwater. 

• Geen urineaanslag in het toilet. 

• Uitstekend geschikt voor planten, om mineralen op te nemen.

Door de aanschaf van een regenwater hergebruiksysteem kunt u besparen op uw waternota en u draagt bij aan een beter milieu. Een regenwaterhergebruiksysysteem van Aquafix Milieu kunt u gebruiken voor het besproeien van de tuin, het gebruiken als spoelwater voor het toilet of wasmachine, het wassen van uw auto of andere machines en hiermee bespaart u water kosten en spaart u het milieu.

 

Bescherming tegen regenwater:

U heeft een bedrijf of woning welke onder het waterpeil gelegen is, of u heeft een kelder, oprit, dockshelter, verlaagd terras en het regenwater dient naar een hoger gelegen riool of openwater gebracht te worden.
Of u heeft een probleem met drainage water, een te hoog grondwaterpeil.
In al deze situaties kunt u gebruik maken van een pompput of pompgemaal. Het overtollige en/of opgevangen regenwater (hemelwater) kan via een pompput (een put met een ingebouwde (dompel)pomp) afgevoerd worden. Aquafix is specialist in het bereken van zowel pompen, besturingskasten als het berekenen van de juiste pompput. 

Het aanbod van pompputten is zeer groot en voor nagenoeg elke situatie en elk budget geschikt. Bestaat er geen standaard oplossing voor uw probleem, dan maakt Aquafix voor u een oplossing op maat.